Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri

Programın kısa tarihçesi

Hititoloji Ana Bilim Dalı, Türkiye Üniversitelerinde, bu adla eğitim yapan iki birimden, ilk kurulanıdır. Atatürk’ün 1933 yılında yaptığı Üniversite reformu ile birlikte, Sümer-Eti filolojisi adı ile ve Prof. Dr. Helmuth Theodor Bossert’in başkanlığında çalışmalarına başlamış, daha sonra Eski Önasya Dilleri ve Kültürleri Bölümü adı ile hem arkeoloji hem filoloji alanlarında varlığını 1942-1981 yılları arasında sürdürmüştür. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile bölüm 1981’de ikiye ayrılmış, diller kısmı Hititoloji Ana Bilim Dalı adı ile Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü içinde yer almıştır.

Programın Bilimsel Çalışma ve Araştırma Faaliyetleri

Programımız Öğretim Üye ve Elemanları Hitit dili ve Hititçe belgeler üzerine yaptığı çalışmaların yanında interdisipliner projeler üreterek ve bu tarz projelerde yer alarak arkeoloji ve eskiçağ tarihi alanlarında da faaliyet göstermektedir. Bunun yanında Anadolu Hiyeroglif Luvice belgeler ve Hurrice belgeler üzerine bilimsel çalışmalar ve yayınlar yapılmaktadır.

Öğretim üyesi ve elemanları

Doç. Dr. Hasan Peker
Doç. Dr. Metin Alparslan
Doç. Dr. Meltem Alparslan
Arş. Gör. Dr. Fatma Kaynar
Arş. Gör. Tolga Pelvanoğlu

Öğretim elemanlarının ulusal/uluslararası ödül, patent, TÜBİTAK vb. alanlardaki ödül-proje başarıları

Doç. Dr. Meltem Alparslan : Üstün Başarılı Bilim İnsanı Ödülü/GEBİP TÜBA (2009)
(H)işuwa Bayramı; Bir Hurri-Hitit Bayramı’nın Metin Rekonstrüksiyonu: Çivi Yazılı Metnin Transkripsiyonu, Hititçe’den Çevirisi ve Filolojik/Kültürel Yorumu
TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) SOBAG
Doç. Dr. Metin Alparslan, "Hittite Historical Atlas (HHA): Uluslararası ve Interdisipliner Hitit Tarih Atlası"/TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) SOBAG (2011-2014)
Hititlerin Başkenti Hattusa'nın Kent Topoğrafyası: Filolojik ve Arkeolojik Belgelerin Karşılaştırılmasıyla Kentin Sivil, Kültsel ve İdari Mimarisinin Yorumlanması/TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) SOBAG (2020-2022)

Programın lisans seviyesinde eğitim-öğretim hedefleri, kontenjan, imkanları, akreditasyon durumu, varsa hazırlık sınıfı hakkında bilgi

Programımızda insanlık tarihinin MÖ 1750-700 yıllarını kapsayan sürecinin öğretilmesi, Önasya tarihi içerisinde Hititlerin siyasal ve kültürel yerinin belirlenmesi ve Türkiye için kültür bilincine sahip, çağdaş modeli benimsemiş nesiller yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Anabilim Dalımız YKS Dil puan türünden öğrenci almaktadır ve 40 kontenjanı bulunur.

Çift anadal ve yandal imkanı, başvuru şartları, öğrenim süreleri

Lisans öğrencilerimiz çift anadal ve yandal yönetmeliği uyarınca gerekli şartları sağladıkları takdirde farklı bir bölümden çift anadal ya da yandal yapabilirler. Programımızda çift anadal programına hak kazanan öğrencilerin mezuniyet için minimum 240 AKTS tamamlamış olmaları gerekmektedir. Programımızda Yandal Programına hak kazanan öğrencilerin ise mezuniyet için 58 AKTS tamamlamış olması gerekmektedir.

Program/bölümde bulunan öğrenci kulüpleri

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Önasya Kültürleri Kulübü, 2014 yılında Doç. Dr. Meltem Alparslan danışmanlığında, Hititoloji, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ile Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı öğrencileri tarafından kurulmuştur. Kulübün amacı, Edebiyat Fakültesi bünyesindeki, ''Hititoloji'', ''Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi'' ile ''Eskiçağ Tarihi'' Anabilim dalları öğrencilerinin Hitit bilimi, Önasya arkeolojisi ve eskiçağ medeniyetleri konusunda bilgilerini artırmaktır. Bunun yanında M.Ö. III. binyıldan Hellenistik döneme kadar olan süreçte Önasya arkeolojisi ile tarihini arkeolojik ve filolojik belgeler ışığında inceleyecek öğrenci platformu oluşturmak, panel, seminer, konferans, gezi gibi etkinlikler düzenleyerek ortak çalışma sahalarındaki öğrencilerin bir araya gelmesinin önemini vurgulamaktır.
e-mail: okk.istuni@gmail.com

Erasmus, Farabi ve Mevlana Anlaşmaları, Şartlar vb

Almanya'da 2 üniversite ile lisans ve lisansüstü düzeylerde Erasmus Anlaşması bulunmaktadır:
Julius-Maximilians-Universität Würzburg/Almanya (Öğretim Dili: Almanca-İngilizce)
Freie Universitat Berlin /Almanya (Öğretim Dili: Almanca-İngilizce)
Farabi Değişim Programı ile Lisans düzeyindeki öğrenciler en az bir en çok iki dönem kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim alabilmektedir. Kabul edebileceği ve gönderebileceği kontenjan dâhilinde (Programımızın her yıl için 1'er kontenjanı vardır) protokol imzalamış olduğu üniversitelerden gelen başvuruların tümü içinden en yüksek puana sahip öğrenciler seçilmektedir.

Programın Lisans ve Lisansüstü Seviyede Eş Değer Bölümlerden/Programlardan Ayıran Özellikler

Dünya’da Hititoloji çalışmaları ve eğitimi üniversitelerin enstitü ve fakültelerdeki ilgili kürsülerinde gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nde Ana Bilimdalı olarak lisans ve lisansüstü düzeyde programlar yürütülmektedir. İstanbul Üniversitesi Hititoloji Ana Bilimdalı diğer üniversitelerden farklı olarak lisans sırasında Eski Mısır Hiyeroglif Yazısı ve Orta Mısırca başlangıç seviyesinde öğretilmektedir.

Program Mezunlarının Çalışabilecekleri, Çoğunlukla Yöneldikleri İş Alanları

Türkiye Üniversitelerindeki Akademisyen Kadroları, Arkeoloji Müzeleri, İletişim Araçlarının (TV, Radyo, Dergi, Gazete gibi) Kültür servisleri, Özel Müzeler, Özel Müzeler ve Eskiçağ, Hitit Tarihi-Dili konularında hazırlanacak her tür program-sinema-belgesel danışmanlığı.

Programın sosyal medya hesapları

Twittter: @iuhititoloji / Hititoloji İstanbul
instagram: iuhititoloji / Hititoloji İstanbul

Programın kısa tarihçesi

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesinde üniversite reformunun yapıldığı 1933 yılından 1943 yılına kadar kurulan on iki enstitü arasında Klasik Filoloji Enstitüsü de bulunmaktaydı. 1938’de enstitünün yerini Klasik Filoloji Kürsüsü aldı ve kürsünün ilk başkanı Prof. Clemens Emin Bosch oldu. 1942-1944 yılları arasında bu görevi Prof. Ronald Syme sürdürdü. Bu dönemde İrlandalı Prof. Oliver Davies ve Cambridge Üniversitesi’nden gelen George Ewart Bean dersler verdi. 1945 yılında Prof. Syme’ın ayrılmasıyla, kürsünün başkanlığını bir süre için Felsefe Kürsüsü profesörlerinden Walter Kranz üstlendi. Ardından bu görevi 1977 yılına kadar sürdürecek olan Prof. Dr. Faruk Zeki Perek devraldı. Klasik Filoloji Kürsüsü’nün 1982 yılında çıkan YÖK yasasından önceki son başkanıysa Prof. Dr. Zafer Taşlıklıoğlu oldu. Klasik Filoloji Kürsüsü’nden doğan ve Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü içinde bir Anabilim Dalı olan Latin Dili ve Edebiyatı’nın başkanlığını sırasıyla Prof. Dr. Müzehher Erim ve Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu yürüttü. Bu görevi 2002-2003 öğretim yılından bu yana Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken sürdürmektedir.

Programın Bilimsel Çalışma ve Araştırma Faaliyetleri

Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, klasik metinleri filolojik yöntemle inceler, değerlendirir ve yorumlar. Başta gramer ve edebiyat olmak üzere tarih, siyaset, felsefe gibi alanları da kapsayacak şekilde antikçağ kültürü üzerine bilimsel araştırmalar yürütür.

Öğretim üyesi ve elemanları

Prof. Dr. ÇİĞDEM DÜRÜŞKEN (Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. BEDİA DEMİRİŞ
Doç. Dr. FATMA ÇİĞDEM MENZİLCİOĞLU
Dr. Öğr.Üyesi BENGÜ CENNET COŞKUN
Dr. Öğr.Üyesi EKİN ÖYKEN
Dr. Öğr.Üyesi EYÜP ÇORAKLI
Dr. Öğr.Üyesi PELİN ERÇELİK
Arş. Gör. AYSUN KARA

Programın lisans seviyesinde eğitim-öğretim hedefleri, kontenjan, imkanları, akreditasyon durumu, varsa hazırlık sınıfı hakkında bilgi

Latin Dili ve Edebiyatı evrensel bilim, felsefe, edebiyat ve sanat dili olan Latinceyi çağdaş yöntemlerle öğreterek öğrencilerimize antikçağ metinlerini özgün dilinde anlayabilecek, bu metinleri çevirebilecek ve yorumlayabilecek donanımı kazandırmayı, Batı uygarlığının temeli olan antikçağ edebiyat ve kültür dünyasına hakim, bilimsel ve felsefi düşünme yetisine sahip filologlar yetiştirmeyi hedefler.
YKS Puan Türü: Dil
Kontenjan: 50
2019 yılında yerleşen son kişinin başarı sıralaması (0,12 Katsayı ile): 24.565
Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı henüz akredite edilmemiştir.

Çift anadal ve yandal imkanı, başvuru şartları, öğrenim süreleri

"Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının çift anadal ve yandal programları bulunmaktadır. Başvurularda İstanbul Üniversitesi yönergesindeki şartlar uygulanır. Çift anadal programından mezuniyet için 240 AKTS, yandal programından mezuniyet için 50 AKTS gereklidir.
İ.Ü. Çift Anadal Programı Yönergesi: https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=istanbul-universitesi-cift-anadal-programi-yonergesi-14.05.2020-13.pdf
İ.Ü. Yandal Programı Yönergesi: http://cdn.istanbul.edu.tr/statics/ogrenci.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2014/03/WEB-Yandal-y%C3%B6nergesi.pdf

Program/bölümde bulunan öğrenci kulüpleri

Klasik Filoloji Topluluğu
Öğretim üyelerimizin danışmanlığı ve desteğiyle 2012 yılında kurulan Klasik Filoloji Topluluğu’nun amacı, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı ile Latin Dili ve Edebiyatı anabilim dallarında eğitim görmekte olan öğrencilerin klasik çağ bilgilerini artırmak, klasik filoloji alanında çalışma yapmaları, bu çalışmaları yazılı hale getirmeleri, bunları sözlü olarak sunmaları ve Klasik Filoloji Topluluğu’nun amaçlarına uygun olarak seminer, panel, konferans, okuma toplantıları, atölye çalışmaları, kültür gezileri gibi faaliyetlerde bulunmaktır.
İletişim: iuedkft@gmail.com
https://twitter.com/klasikfiloloji/
https://www.instagram.com/klasikfiloloji/

Lisansüstü Eğitim

Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Programlara kabul için İ.Ü. Lisansüstü Eğitim - Öğretim Yönetmeliği'nin öngördüğü ve İ.Ü. Senatosu'nun belirlediği şartlar geçerlidir.
ALES Puan Türü: Sözel

Erasmus, Farabi ve Mevlana Anlaşmaları, Şartlar vb

Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının Adam Mickiewicz University in Poznań ile Erasmus anlaşması bulunmaktadır. Tüm değişim programları için Üniversitenin belirlediği şartlar uygulanır.
Ayrıntılı bilgi için:
https://erasmus.istanbul.edu.tr/tr/_
https://farabi.istanbul.edu.tr/tr/_
https://mevlana.istanbul.edu.tr/tr/_

Programın Lisans ve Lisansüstü Seviyede Eş Değer Bölümlerden/Programlardan Ayıran Özellikler

Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı alanında uzman akademik kadrosu, klasik kültürü ve edebiyatı tüm yönleriyle kapsayan yetkin ders programı ve düzenlediği akademik faaliyetlerle alanına hakim öğrenciler yetiştirmektedir.

Program Mezunlarının Çalışabilecekleri, Çoğunlukla Yöneldikleri İş Alanları

Mezun öğrencilerimiz, Bilim Dalımızda akademik kariyerin dışında, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, Eskiçağ Tarihi, Felsefe ve Arkeoloji gibi ilişkili dallarda akademik kariyer; müzelerde uzmanlık, yayıncılık, editörlük, çevirmenlik ve metin yazarlığı gibi alanlarda çalışabilirler.

Uluslararası öğrencilerin lisansüstü programlara kabul şartları

Uluslararası öğrencilerin lisanüstü programlara başvurularında Üniversitenin öngördüğü şartlar uygulanır. Anabilim Dalımızın eğitim dili Türkçe olduğundan yabancı dilde tez yazmak mümkün değildir.

Programın kısa tarihçesi

1983 yılından itibaren Eski Yunan Dili ve Edebiyatı adı altında akademik faaliyetlerini sürdüren anabilim dalımızın kökeni, Eski Yunan ve Latin filolojilerinden oluşan Klasik Filoloji’nin bir alt disiplini olarak 1930’lu yılların ikinci yarısına dayanır. 1933 yılı üniversite reformuyla Klasik Filoloji ilk kez bir enstitü olarak İstanbul Üniversitesi’nde kurulmuş ve bu enstitü 1938’de Klasik Filoloji Kürsüsü’ne dönüştürülmüştü. Böylece İstanbul’da Türkiye’nin ikinci Klasik Filoloji Kürsüsü kurulmuş oldu; çünkü ilki aynı reformla 1936’da Ankara Üniversitesi’nde açılmıştı. İstanbul Üniversitesi’ndeki Klasik Filoloji kürsüsünün ilk başkanı Prof. Dr. Clemens Bosch olmuş; 1942-1944 yılları arasında bu görevi Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ronald Syme üstlenmişti. 1942-1943 öğretim yılında yalnızca Latince öğretilen kürsüde, sonraki öğretim yılında İrlanda’dan Prof. Dr. Oliver Davies’in gelmesiyle Eski Yunanca da öğretilmeye başlamıştı. 1944 yılında Cambridge Üniversitesi’nden gelen Dr. George Ewart Bean 1971 yılına kadar Yunanca ve Latince dersler vermişti. Ankara Üniversitesi Klasik Filoloji Kürsüsü’nden mezun olan Prof. Dr. Zafer Taşlıklıoğlu, aynı yıl üniversitemizin kadrosuna dahil olarak Eski Yunan filolojisiyle ilgili çalışmalara ve öğrenci yetiştirmeye katkıda bulunmuş; 1977-1983 yılları arasında ise Klasik Filoloji Kürsüsü başkanlığı görevini yürütmüştür. 1983 yılında adı Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri olarak değişmiş olan bölümümüz o tarihten itibaren “Eski Yunan Dili ve Edebiyatı”, “Latin Dili ve Edebiyatı” ile “Hititoloji” anabilim dallarını içermektedir. Bu değişimden sonra Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın ilk başkanı, bölümümüzün yetiştirdiği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kenan Yonarsoy olur (1983-1999 yılları arasında). Yine bölümümüzün yetiştirdiği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Güler Çelgin 1999 yılında bu göreve, 2010 yılında da Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü başkanlığına atanır. Prof. Dr. Çelgin her iki görevi de hâlen sürdürmektedir.

Programın Bilimsel Çalışma ve Araştırma Faaliyetleri

Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın araştırma alanı, Yunan ve Roma uygarlıklarının yayıldığı, bugün bizim yaşadığımız Anadolu topraklarını da içine alan çok geniş bir coğrafyada, yaklaşık olarak MS VI. yüzyıla kadar Yunan dilinin farklı lehçeleriyle üretilmiş olan Eski Yunan literatürünü kapsamaktadır. Ancak bu literatürü değerlendirmek çoğu zaman Latince yazılmış kaynaklara da başvurmayı gerektirir; dolayısıyla öğrencilerimizin Lâtin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan alınan zorunlu ve seçmeli derslerle Klâsik Filoloji eğitimine uygun bir formasyona sahip olmaları sağlanmaktadır. Eski Yunan literatürü yalnızca bizim bugün anladığımız anlamda edebî eserleri içermez, aynı zamanda temel bilimlerden mimarlığa kadar birçok tür içerir; bu türler dahi linguistik özellikleri ve anlatı teknikleriyle bizi yakından ilgilendirir. Anabilim dalımızda kaynaklar esas olarak edebî ve tarihsel metodlarla incelenir. Bu yaklaşıma uygun olarak hazırlanan ders programımızda dört yıl boyunca Yunanca gramer ve sözdizimi dersleri, Yunan filolojisi, farklı dönemlerde ve lehçelerde yazılmış ve özellikle her dönemin başlıca yazarlarının eserlerinin seçilip incelendiği metin okuma dersleri, Yunan edebiyatının, Yunan kültür tarihinin, mitoloji ile din tarihinin, siyasi tarihin ve tarihî coğrafyanın kronolojik olarak ele alındığı dersler verilmektedir. Eski Yunan literatürü değerlendirilirken çoğu zaman epigrafik ya da nümismatik malzemeye ya da papirüslere başvurulması kaçınılmazdır; bu yüzden derslerde bu malzemelerin yayımlandığı kaynaklar öğrencilere tanıtılır. Edebî eserlerdeki bilgilerin tarihsel güvenilirliğinin sorgulanmasında epigrafik malzeme son derece değerli birincil kaynak olduğu için, ayrıca epigrafya derslerimiz bulunmaktadır. Nihayet bütün bu dersler, son sınıf öğrencilerine bilimsel araştırma yöntemlerinin öğretildiği seminer dersleriyle desteklenir.

Öğretim üyesi ve elemanları

Prof.Dr. GÜLER ÇELGİN ( Ana Bilim Dalı Bşk. )
Doç.Dr. EMRE ERTEN
Doç.Dr. ERMAN GÖREN
Dr.Öğr.Üyesi FİLİZ CLUZEAU
Öğr. Gör. Dr. EMEL KARAYEL
Öğr. Gör. VİCDAN TAŞÇI
Arş.Gör. ÖZGE ACAR

Öğretim elemanlarının ulusal/uluslararası ödül, patent, TÜBİTAK vb. alanlardaki ödül-proje başarıları

Yürütücü: Doç. Dr. Emre Erten
1) Dorylaion ve Territorium’unda Epigrafya Araştırmaları-2. TÜBİTAK 2219
2) Phrygia’da Epigrafya Araştırmaları. Deutsches Archäologisches Enstitut bursu
3) Dorylaion ve Territorium’unda Epigrafya Araştırmaları-1. TÜBİTAK 2219
4) Phrygia Bölgesi Epigrafya, Tarihi Coğrafya Araştırmaları. YÖK bursu.

Programın lisans seviyesinde eğitim-öğretim hedefleri, kontenjan, imkanları, akreditasyon durumu, varsa hazırlık sınıfı hakkında bilgi

Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, “Klasik Filoloji”nin, Antik Çağ’dan günümüze kalan Eski Yunanca yazılı metinlerle ilgili bir alt disiplindir. Bu metinlerin konuları matematik, fizik, tıp gibi temel bilimlerden şiir, retorik, mektup, tarih, felsefe gibi edebiyatın çeşitli türlerine kadar uzanır. Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, Eski Yunanca’da yazılmış bu uçsuz bucaksız literatürün sunduğu verileri değerlendirmeye ve yorumlamaya yoğunlaşır. Daha önce belirttiğimiz nedenlerden dolayı, bu bölümün öğrencileri eğitimlerini Klasik Filoloji formasyonuna uygun bir biçimde tamamlamak için Latin Dili ve Edebiyatı Bölümünden de ders almak zorundadır. Bölümümüzde verilen eğitimle akılcı, hümanist, tarih bilincine ve bilimsel yaklaşıma sahip, eski çağlara ait yazılı kaynakların ve maddi kültür varlıklarının önemini kavramış, söz konusu yazılı kaynaklarla ilgili bilimsel çalışmalar gerçekleştirebilecek düzeyde bireylerin topluma kazandırılması hedeflenmektedir. Anabilim dalımızın esas amacı ülkemizin birçok uygarlığa sahne olmuş tarihsel geçmişini Eski Yunanca’da yazılmış metinler aracılığıyla araştıracak, topladığı verileri değerlendirecek ve bilimsel bilginin artışına katkıda bulunmak için bulduğu sonuçları paylaşacak öğrenciler yetiştirmektir. Anabilim Dalımıza YKS Dil puanıyla öğrenci alınmaktadır. Anabilim Dalı Kontenjanı 52 öğrencidir. Hazırlık sınıfı bulunmamaktadır.

Çift anadal ve yandal imkanı, başvuru şartları, öğrenim süreleri

Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nda Çift Ana Dal ve Yan Dal yapma imkanı bulunmaktadır. Çift Ana Dal programında güz yarıyılı dersleri için toplam 122, bahar yarıyılı dersleri için toplam 118 AKTS'nin tamamlanması gerekmektedir. Yan Dal için ise güz ve bahar yarıyıllarında toplam 52'şer AKTS'nin tamamlanması gereklidir.

Program/bölümde bulunan öğrenci kulüpleri

Klasik Filoloji Öğrenci Topluluğu
Web : https://eskiyunandili-edebiyat.istanbul.edu.tr/tr/content/klasik-filoloji-toplulugu/genel-bilgiler
(Fotoğraflar web sayfasında mevcuttur.) (Danışman: Doç Dr. Erman Gören)
Sosyal Medya Hesapları:
Twitter : https://twitter.com/klasikfiloloji/
Instagram : https://www.instagram.com/klasikfiloloji/
Tumblr : https://iuklasikfiloloji.tumblr.com
Klasik Filoloji Öğrenci Topluluğu, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı ile Latin Dili ve Edebiyatı öğrencilerinden oluşamaktadır.
Faaliyet alanları: yurt içi/yurt dışı eğitim gezileri düzenlemek, bilimsel içerikli sergiler düzenlemek, okuma grupları ve atölye çalışmaları düzenlemek, “Klasik Filoloji Topluluğu Bülteni”ni (Tabvla Dergisi) yayımlamak, Klasik Filoloji Öğrenci Sempozyumu” (Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Öğrenci Sempozyumu) düzenlemek.
Klasik filoloji topluluğu ayrıca fakülte içinde film gösterimleri düzenlemektedir. Her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliği yaptığı Klasik Filoloji Öğrenci Sempozyumu 2013 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Topluluk üyelerinin öğretim üyelerimizin danışmanlığında hazırladıkları Tabula Dergisi 2015 yılından bu yana yılda iki kez olmak üzere düzenli olarak yayımlanmaktadır.

Lisansüstü Eğitim

Lisansüstü programa öğrenciler ALES sınavında ve sözlü sınavda başarılı olmaları koşuluyla kabul edilmektedir.

Bölüm/program Tarafından Yayınlanan Süreli Yayın(lar)

Bildiri Kitabı: Latin Dili ve Edebiyatı ile Eski Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dallarınca düzenlenen “Navisalvia: Dr. Sina Kabaağaç'ı Anma Toplantısı” düzenli olarak her yıl bir kez tekrarlanır. yılda bir defa düzenlenen sunulan bildiriler toplantıyı izleyen yıl içinde yayımlanmaktadır.

Programın Lisans ve Lisansüstü Seviyede Eş Değer Bölümlerden/Programlardan Ayıran Özellikler

Anabilim dalımızın Homeros’a ve büyük tragedya ozanlarına yoğunlaşılan şiir çevirisi derslerinde, şiirler yalnızca dil ve anlatı yapısı açısından ele alınmamakta, aynı zamanda ritmik yapısı, yani prozodi ve vezin bilgisi ile birlikte uluslararası standartlara uygun bir biçimde incelenmektedir. Anabilim dalımız özellikle öğrencilerine prozodi ve vezin bilgisi öğretmekle Türkiye’deki diğer üniversitelerden ayrılır. Ayrıca anabilim dalımız edebiyat çalışmalarının tarihsel bağlamından koparılamayacağı, tersine edebî ve tarihsel yöntemlerin birbirini tamamladığı düşüncesinden hareketle epigrafya derslerine oldukça önem vermektedir. Bu yaklaşımla anabilim dalımızdaki öğretim üyeleri Dorylaion ve Termessos antik kentlerinde epigrafya ve tarihî-coğrafya yüzey araştırmalarına katılmaktadır. Bu epigrafik faaliyetlerle anabilim dalımız hem uluslararası bilimsel çalışmalara katkı sağlamakta hem de öğrencilerini bu açıdan da yetiştirmeye özen göstermektedir.

Program Mezunlarının Çalışabilecekleri, Çoğunlukla Yöneldikleri İş Alanları

Mezunlarımız arasında üniversitelerde bizim alanımızda ya da yakın bir alanda çalışan öğretim üyeleri bulunmaktadır. Bunun temel nedeni Eski Yunanca bilmenin Klasik Arkeoloji, Antik Çağ Felsefesi ve Eskiçağ Tarihi alanlarında tartışılmaz bir öneme sahip olmasıdır. Nitekim mezunlarımızın bir kısmının bu bölümlerde istihdam şansı bulmaları bu temel ihtiyacın göstergesidir. Kimi mezunlarımız da sahip oldukları dil formasyonuyla müzeler ve koruma kurullarında mesleklerini icra etmektedir. Ancak Eski Yunan Dili ve Edebiyatı lisans programından mezun olan bir bireyin her koşulda bir klasik filolog olarak çalışması şüphesiz zorunlu değildir. Klasik dillerin öğretiminin kazandırdığı sağlam yetilerle editörlük, çevirmenlik yapan mezunlarımız bulunmaktadır. Dahası, klasik filoloji formasyonunun kazandırdığı kültürel kavrayış, tarih bilinci, sorun çözme ve analiz-sentez kabiliyetleri mezunlarımıza başarılı olabilecekleri meslek konusunda daha fazla seçenek sunar.

Programın sosyal medya hesapları

"Web: https://eskiyunandili-edebiyat.istanbul.edu.tr
Instagram: https://www.instagram.com/eskiyunandiliveedebiyati/
Twitter: https://twitter.com/eskiyunandili"